Ekologi

Tieteen popularisoija

Ympäristöaktiivi

22.jpg

Kirjasta sanottua: 

 

”Katajavuori miksailee historiaa, luonnontieteitä ja sosiologiaa sivistävällä ja viihteellisellä tavalla. Kirja on kuin kukkurainen irtokarkkipussi suuria pohdiskelevalle harrastelijatiedemiehelle.”

Tommi Aitio,

Kauppalehti

”Tekstiä maustaa kuiva tutkijanhuumori. ”

Helsingin Sanomat

 

”Katajavuori punoo kymmeniä riemastuttavia ja ällistyttäviä yhteyksiä ihmisten, eläinten ja kasvien välille. - Kuoleman ja elämän kysymyksen valtavan tietomäärän hän on pusertanut vetäväksi, populaariksi tietokirjaksi ja maustanut tekstinsä mustalla huumorilla. ”

Mikko-Pekka Heikkinen,

Helsingin Sanomat

Kuoleman ja elämän kysymys

Miten yksilöt, lajit ja yhteiskunnat altistavat itsensä tuholle

Atena 2018

Kun synnyin, olin jo aloittanut kuolemisen. Vastahedelmöittyneen munasoluminäni ensimmäisestä jakautumisesta lähtien olin raksuttanut eteenpäin rajallista aikaa, kuluttanut mitoottiseen maratoniin osoitettuja kierroksiani. Soluni olivat ehtineet kloonata itseään lukemattomia kertoja ja määräytyä tuleviin tehtäviinsä kuka mihinkin, ja samalla ne oli tuomittu rajalliseen määrään jakautumiskertoja. Siksi nähdessäni ensimmäistä kertaa päivänvalon olin jo hyvän matkaa lähempänä loppua.

Kuoleminen alkaa jo syntymästä: solujemme kromosomeiksi kutsutut sytytyslangat alkavat palaa hiljalleen loppuun, verisuonet menettää kimmoisuuttaan, luut haurastua ja näkö heiketä. Vaikka ikuinen elämä on biologisesti mahdollista, kaikki elollinen sammuu kuin ohjelmoituna.

 

Kuoleman ja elämän kysymys etsii oivaltavasti vastausta kuoleman mysteeriin. Yksilöiden ja lajien lisäksi sivilisaatiomme kulkee kohti loppuaan. Mekanismi on hämmästyttävän samanlainen: meillä on kaikki keinot välttää ympäristökatastrofi, mutta kuolemaan valmistautuvan solun lailla poltamme loppuun elämämme edellytyksiä.

Mukaansatempaavasti elämän perustuksiin kaivautuva teos etenee solutasolta sivilisaatioihin pohtien, miksi niin ihmisruumiit, meduusat, limasienet kuin printterit, yhteiskunnat ja maailmantalouskin jättävät käyttämättä ikuisen elämän mahdollisuuden ja valitsevat kuoleman.

Tärkein kysymys kurkottaa tulevaisuuteen: voimmeko pyristellä pois itsetuhon kierteestä?

Teokselle on myönnettu tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2019.

Käännösoikeuksia edustaa Kontext Agency.

Kirja julkisuudessa:

Helsingin sanomat

Turun Sanomat

Turun Tienoo

YleX

Yle Radio 1

Yle Puhe

Yle Ykkösaamu

Radio Suomi

Yle Luonto